Selasa, 11 Jun 2013

Air Terjun Iguazu - Air Terjun 3 Negara.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Untuk Entri kali ni, aku masukkan gambar-gambar menarik Air terjun Iguazu. Air Terjun ini terletak di 3 Negara iaitu di Amerika Selatan iatu Brazil, Argentina dan Paraguay. Air Terjun ini mempunyai 275 air terjun di sepanjang 2.7 Km sungai Iguazu. ada di antara Air terjun Iguazu ini mempunyai ketinggian lebih kurang 82 meter, tapi sebilangan besar adalah di sekitar 64 meter.

Dari gambar-gambar yang aku letakkan dalam entri ini, au dapati lanskap di Air Terjun Iguazu ini amat menarik. Aku tak tahu bila aku akan ada peluang untuk ke negara lain, bersama senjata aku, untuk menembak gambar-gambar lanskap di tempat sebegini.



Selasa, 21 Mei 2013

Gambar-gambar Lanskap yang menarik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Untuk entri kali ni aku nak kongsikan gambar-gambar lanskap yang pada pendapat aku memang menarik. Fotografi lanskap memang menarik minat aku. Aku memang meminati fotografi lanskap. Walaupun gambar yang diambil adalah dari tempat yang sama, tapi akan terdapat pebezaan dari setiap fotografer. perbezaan yang aku maksudkan adalah dari segi suasana, cuaca, pemandangan yang diambil. Ianya mungkin akan berlaku ketika gambar itu diambil sahaja. Tak percaya, anda cuba sendiri. Pergi ke mana-mana tempat yang anda rasakan terdapat lanskap yang menarik, set kamera DSLR anda kepada manual dan cuba set ISO, Shutter dan Aperture pada DSLR anda. kemudian mula mengambil gambar sehingga anda berpuas hati. simpan dan ingat semula setting ISO, Aperture, shutter gambar yang anda rasakan menarik. kemudian, selepas beberapa hari, anda pergi semula ke tempat anda shoot pemandangan tersebut, dengan menggunakan setting yang sama, pada waktu yang sama anda ambil gambar empat tersebut sekali lagi. Bandingkan antara gambar yang mula-mula anda ambil dengan gambar yang anda ambil untuk kali ke 2. dengan setting yang sama, waktu yang sama akan terdapat perbezaan. tak percaya anda cuba sendiri.

Pemandangan yang mendamaikan,suasana yang menarik akan membuatkan orang ramai melihat gambar yang telah anda rakamkan. di bawah ni aku sertakan gambar-gambar lanskap yang menarik yang telah dirakamkan oleh fotografer-fotografer yang hebat. seperti kata Ansell Adams

Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Ansel Adams


1. Wistman’s Wood, Dartmoor.

Wistman's Wood, Dartmoor.
By Bethan.
Via: beth19

Isnin, 20 Mei 2013

COSPLAY... Permainan Kostum


Assalamualaikum..... dah lama tak update blog aku ni... dah agk berhabuk...

untuk entri kali ni.. aku nak ceritakan tentang cosplay..

apa itu cosplay?... menurut wikipedia cosplay adalah singkatan daripada "Costume Play" atau lebih mudah permainan kostum. Di mana seseorang menggayakan kostum dan aksesori daripada watak dalam anime, kartun, filem dan sebagainya. Cosplayer adalah panggilan kepada individu yang terlibat dengan Cosplay ini. Terdapat juga "Crossplayer" iaitu cosplayer mengenakan, menggayakan kostum jantina yang lain seperti Cosplayer perempuan menggayakan kostum watak lelaki.

Istilah Cosplay ini telah direka oleh Nobuyuki Takahashi dari Studio Hard Jepun semasa menghadiri Konvensyen Dunia Fiksyen Sains Los Angeles 1984. Di mana dalam konvensyen tersebut beliau telah melihat ramai pengunjung yang memakai kostum watak-watak kegemaran mereka.

Aku tak pasti siapa, bila dan di mana Cosplay ini dimulakan. Di negara-negara barat, khususnya Amerika Syarikat, kanak-kanak akan memakai kostum untuk mengambil gula-gula semasa hari Hallowen. Cosplay amat popular di negara Jepun kerana di sana berkembangnya anime dan manga. kalau tak silap aku, di satu kawasan di Harajuku, terdapat ramai Cosplayer sehinggakan ada restoran di mana pelayan mereka mengenakan kostum untuk melayan pelanggan. Setahu aku, Cosplayer akan menggunakan modal yang agak besar untuk mereka atau membeli kostum-kostum watak kegemaran mereka.

Di bawah ni terdapat beberapa gambar yang aku ambil semasa Comic Fiesta yang diadakan di Kuala Lumpur. Mudah bagi mengambil gambar cosplayer ini kerana mereka akan memberi kerjasama yang baik kepada Photographer yang meminta mereka pose atau melakukan aksi seperti di dalam komik atau filem.




Sabtu, 23 Mac 2013

Anak Kucing

Assalamualaikum.....
lama betol aku x update blog aku ni....
Dah dekat 3 Bulan... bukan xde hasil tembakan yang baru... cuma agk sebok dgn keje hakiki....

Untuk Entry ni.. aku nak tunjukkan gamba anak kucing... bukan senang nak shoot anak-anak kucing ni.. memerlukan kesabaran dan pemerhatian yang tinggi sebab kita tak dapat nak jangka apa yang anak-anak kucing ni akan buat..

ada masanya.. anak-anak kucing ni akan bermain sesama sendiri, ada masanya akan duk diam tanpa buat apa-apa.. antara masa-masa, ini.. akan ada moment yang menarik untuk dirakam...

bawah ni adalah antara-gambar anak kucing yang aku rasekan terbaik yang telah aku rakam...


Selasa, 18 Disember 2012

30 Gambar pemenang anugerah Pulitzer

Hadiah Pulitzer ialah anugerah untuk pencapaian dalam kewartawanan akhbar, kesusasteraan dan gubahan muzik di Amerika Syarikat. Anugerah ini diperkenalkan oleh Joseph Pulitzer dan diselia oleh Universiti Columbia di Bandar Raya New York.
Anugerah ini diberikan setiap tahun dalam 21 kategori. Dalam setiap 20 kategori, pemenang menerima sijil dan AS$10,000 tunai. Pemenang dalam kategori perkhidmatan awam kewartawanan dianugerahkan pingat emas yang selalunya diberikan kepada akhbar, bagaimanapun individu akan dinamakan dalam petikan.

gambar-gambar ini telah diambil oleh Fotografer kewartawanan akhbar di serata dunia. Gambar-gambar yang diambil oleh mereka ini sememangnya menarik. ianya bukan sekadar sekeping gambar untuk diperhatikan tetapi ianya mempunyai cerita, perasaan dan pelbagai emosi lagi yang dapat dirasakan bila melihat gambar-gambar ini.

Gambar-gambar ini telah dipamerkan di  Yellowstone Art Museum di Billings, Montana dengan tajuk pameran tersebut adalah “Capture the Moment: The Pulitzer Prize Photographs”. 

1981 1981

Isnin, 17 Disember 2012

Gambar Dari Atas Awan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. dah agak lama aku tak keluarkan apa-apa entry dalam blog aku ni. jadi aku wat keputusan nak sapu sikit sawang dan habuk pada blog ni dengan gambar-gambar menakjubkan pemandangan dari atas awan. untuk ambil gambar-gambar sebegini, sudah pasti kita perlu berada lebih tinggi dari awan. mungkin di atas gunung atau dari dalam kapal terbang. jadi, kalau nak dapat gambar-gambar sebegini, selalu bersedia dengan kamera anda bila berada di dalam kapal terbang atau di puncak gunung.

tetapi, dalam banyak-banyak gambar, gambar roket di bawah ni adalah yang terbaik pernah aku tengok.  puas aku kaji, dari mana dia photographer ni berada untuk ambil gambar yang menarik macam ni. aku rasa gambar ni diambil semasa roket telah dilancarkan dan bukan semasa roket masih lagi berada di bumi. bagi aku, gambar di bawah ni memang hasil fotografi yang terbaik dan menarik yang pernah aku lihat.






by Richard Silvera
Source: pcdn.500px.net  /  via: abduzeedo.com

selain itu, terdapat banyak lagi gambar pemandangan dari atas awan yang menarik untuk tatapan semua.

By Luís Riafoge

Selasa, 13 November 2012

Pantai Kelanang- Lanskap

Assalamualaikum dan selamat Sejahtera...
dah lama aku tak update blog ni dengan entry baru... tengah kumpul bahan sebenarnye.
Untuk Entry kali ni.. aku nak share gamba-gamba yang aku shoot di Pantai Kelanang dulu. Pantai Kelanang ni terletak di Banting Selangor. Berhampiran dengan Pantai Morib. Bagi aku, keistimewaan pantai ni adalah lanskap dia yang dipenuhi dengan batang-batang pokok. Ianya menjadikan pantai ni menarik untuk Photographer-Photographer.